News

Новини

Jump to English

 


Сърцето пътува      

sp1
       Скъпи приятели за нас е чест, да ви съобщим, че днес 15 Септември 22 г, в 18,00ч. Sofia Discussion Forum и приятели учредихме гражданската инициатива #СЪРЦЕТОПЪТУВА. Целта, която си поставихме всъщност e една наша мечта и всички, които вярваме и желаем тя да се осъществи, днес скрепихме и с подписите си.
        Благодарим ви I@skra Angelova, Miroslava Petrova @Madlen Cholakova, Стефан Тафров , Biliana Kotsakova , Konstantin Pavlov, Emilia Shusharova, @Radi Minchev, Petar Milanov, Martin Zaimov, @Evelina Kelbecheva, @Simeon Vladov, @Vaso Gurov, @Georges Anguélov, Maria Achkova, @Gergana Stoyanova, @Martin Mladenov, @Anjela Toneva, @Julia Velitchkova, Боряна Калистрина, @Ivan Velkov, Stefan Stoyanov, @Tihomira Metodieva Tihich, @Nikolay Gunderоv, @Svoboda Velkova, Yane Frenski, Marta Georgieva, Peter Aleksandrov Stoinov
      Инициативния комитет ще работи последователно, упорито и с много любов, за да превърнем мечтата в реалност.
 

 


Поздравление на Петър Стоянов

psh2

Kъм Инициатива „Сърцето пътува” и Софийски дискусионен форум.

“За хората от моето поколение, неприемащи комунизма, Хавел бе пример и вдъхновение. И в известен смисъл нашият укор.

Не е нужно човек да приеме лъжата. Достатъчно е да приеме живота с нея.

pstoyanov

А ние волю-неволю бяхме приели този живот. След времето на горяните и първата съпротива срещу режима веднага след 9 септември 1944 г., нито един български интелектуалец не се превърна в българския Хавел. Това още повече усилваше възхищението ни към него. И неудобството от нашето смълчаване в България.

Казах му всичко това, когато го видях за първи път – той като президент на посткомунистическа Чехия и аз като новоизбран президент на демократична България. Порази ме отсъствието на каквото и да е чувство за героичност у него – просто следвал съвестта си. Мисля, че това бе веруюто на живота му,

Да, комунизмът се сгромоляса не само заради героичното поведение на унгарците през 1956, на чехите през 1968 и след това, и на поляците след 1980 – има и други много дълбоки причини – но съм сигурен, че без хора като Хавел, Валенса и техните сподвижници, днес ние източноевропейците щяхме да имаме много по-малко основания да се наричаме граждани.

Петър Стоянов

Президент на Република България (1997-2002)


havel2Скъпи приятели,

Работата едва сега започва, но ние можем да благодарим на глас.

„Мисленето трябва да отиде далеч отвъд националните граници. Много е важно да говорим, да не преставаме да говорим и да изваждаме на повърхността различни доказателства, като запознаваме младите хора и посредством медиите за всичко свързано с годините на тоталитаризма и да обменяме идеи за бъдещето помежду си. Да създадем една нова демократична субкултура.” – това ни каза Монсеньор Томаш Халик на първата сесия на форума със специален гост и княз Карел Шварценберг през 2015. Вдъхновението и поуката ни държат и до днес и затова тази публикация е за съмишлието. Субкултурният Хавел, човекът далеч от политическия стандарт, този който пропагандира и до днес “Живот в Истина” и посвети повече от едно поколение във важността на “Властта на безвластните” не делеше хора, той ги събираше. Ето как, безпрецедентното единомислие на леви, десни, малки и големи, отразено в гласуването и подкрепата за това символът Хавел да намери място в градската среда на София, заслужено и за подкрепата, която Хавел е дал на България и европейското ѝ бъдеще, отрази именно това кредо.  Форумът благодари на Гергана Пирозова, която знае това и ни помогна посланието ни да намери и съмишленици при хората с леви убеждения. Форумът благодари и на Виктор Лилов, който беше неотлъчно до нас, с Black Flamingo Publishing и така успяхме да формираме контекст и разбиране в още по-голяма публика сподвижници. Форумът благодари на своя голям съмишленик Мартин Младенов, който ни държи близо до чешките ни приятели, на Иван Велков за професионализма и винаги дадената ръка, на Vaso Gurov за приятелството и на Мирослава Петрова, която винаги знае как да бъде по-добре и го прави.

Форумът поздравява и кметът на община Средец, Трайчо Трайков, който ни подкрепи и явно е решил да държи летвата високо.
Продължаваме така!


Площад Вацлав Хавел в София

HavelСофийски дискусионен форум осъществява идеята си, подкрепена с безпрецедентно единомислие в Столична община. Вацлав Хавел, големият демократ, драматург и европеец, една личност извън стандартите на политиката, субкултурният, свободният и обичащият Хавел записва заслужено името си в сърцето на София. Пространството, образувано от пресичането на бул. Евлоги и Христо Георгиеви, ул. Шипка и ул. Проф. Асен Златаров ще носи името площад “Вацлав Хавел” след дългогодишните усилия на гражданската организация Софийски дискусионен форум и безпрецедентна подкрепа на кмета на р-н Средец, г-н Трайчо Трайков и Столична община / Гласуването днес показа единодушие при едва един против и един въздържал се/. Идеята на съмишлениците от Софийски дискусионен форум се ражда през пролетта на 2017 година и получава подкрепата на посолството на Чешката република в София и “Библиотеката на Вацлав Хавел”/ Knihovna Václava Havla в Прага и през годините събира все повече гражданска подкрепа в града ни.
Софийски дискусионен форум спомоществователства издаването на едно от най-значимите есета на Хавел и съвремието ни в нов превод от Мартин Младенов, “Властта на безвластните”, издадена от Black Flamingo Publishing.  По- късно Black Flamingo Publishing издават и “Ванекови пиеси”, отново в превод на Мартин Младенов, представяни като “Театър на маса” от форума. Художественото оформление е на художникът Калина Сертева – съмишленик на форума.
Вацлав Хавел е един от големите символи на обединението между Източна и Западна Европа, лобирал лично за България и приема ѝ в Европа. Неговите текстове и позиции са добре познати на българските дисиденти още от времето на осемдесетте. Чест е за България, въпреки тоталитарния комунистически режим, да е една от страните, където през 1988 се организира подписка за освобождаването на Хавел от затвора. Това по никакъв начин не остава незабелязано от световната общественост и спомага България да бъде възприемана като страна с ясна антитоталитарна опозиция и будно гражданско общество. Зачитането на паметта на Хавел и отдаването на заслужената му чест днес, няма да остане незабелязано и сега, във време когато много центробежни сили се опитват да оспорят европейското място на България и принадлежността ѝ към демократичната ценностна система. Човекът, отричал през целия си живот омразата, отмъщението и злото. Човекът вярващ, че именно любовта и доброто са пътеводител не само в човешкото всекидневно битие, но и в политиката. Човекът, чието кредо е „Истината и любовта надделяват над лъжата и омразата.“ Човекът, който винаги добавяше по едно сърце към своя подпис, тридесет години след падането на стената и обединението на хората от Изтока и Запада, остава в обичания ни град, за да бъде символ и пример за поколенията.
Фотография: Knihovna Václava Havla


Софийски дискусионен форум е гражданска неправителствена организация. Председател на сдружението е инж. Петър Стойнов. Съучредители са Васил Гюров и Иван Велков. В настоятелството на фондацията са съмишленици, едни от най-добрите имена на гражданското ни общество, експерти, артисти, активисти: проф. Нели Огнянова , проф. Toдор Кръстев, Мартин Заимов, Ирина Недева, Мартин Младенов, Мирослава Петровa , Наталия Благoeва , Mария Спирова, Виолета Новева, Кирил Петков, Теодор Ушев, Георги Ангелов.
Припомняме за вас събитията на форума:
„ Наследство на тоталитаризма. Проблеми и развитие на обществото след края на комунизма“ – хотел Радисън, гр.София 26.01.2015г.;
„Гражданския глас срещу корупцията – кой чува?„ – хотел Хилтън, гр. София 25.05.2015г.
„Наследството на тоталитаризма. Влияние на системата в чувствителните сектори на обществения живот.„ – СУ“ Климент Охридски „ гр. София 01.06.2015г.
„Възраждането преди и сега“ – Даново училище, гр. Перущица 27.06.2015г.
“Аз, градът!”, гр. София, 16.05.2016 г.
“Живот в Истина”, гр. София, 27.11.2017 г.
„Многообразие, пристан, градска среда“, гр. Видин, 20.09.2019 г.


Konare!Скъпи приятели,

Днес /11.09.2020/ заедно с приятелите ни и съмишленици от Читалище “Любен Каравелов” – Куртово Конаре, Black Flamingo Publishing и прекрасните актьори Искра Ангевлоа, Симеон Владов и Стефан Стоянов в рамките на Куртово Конаре Фест представяме “Вернисаж” – театър на маса на Вацлав Хавел и то в Двореца Кричим.
Изкуството създава култура, а културата е най-добрият антидот срещу пропагандата.Konare


118697272_351807089199740_1494823530002019120_n (1)Скъпи приятели и съмишленици,

и този септември организираме съвместно събитие с Куртово Конаре Фест Резиденция Кричим 11.09.20 петък Читалище ЛК и Софийски Дискусионен Форум ще представят: “Ванекови пиеси” на Вацлав Хавел.

Заедно с Black Flamingo Publishing представяме “Вернисаж” театър на маса с, участието на актьорите Симеон Владов, Искра Ангелова, Стефан Стоянов.

Заповядайте!


Скъпи приятели,

78131487_2195101787456656_6101416070952779776_o2 декември за нас беше специална вечер. Изминаха пет години след като за първи път в свободното гражданско пространство се чу името на инициатива Софийски дискусионен форум.

Работата ни дотук е извършена с доброволни усилия, огромен заряд, високи критерии, със собствени средства и помощ от верни приятели.

За нас това е радикален труд, посветен на нелека мисия да съберем свободните, бунтарите, мислителите, професионалистите, онези готови да изричат “истината, която никой не иска да чуе”. Онези, които знаят, че тя – истината, ще ни помогне да променим света, в който живеем, защото личните ни успехи не достигат за това.

За нас е чест да обявим пред всички вас, че фондация Софийски дискусионен форум събра своето Настоятелство, в прекрасна атмосфера и петнадесет светещи лица, повечето присъстващи лично и трима от различни точки на света.

78835650_2195103034123198_1570726916615307264_o

Огромна благодарност на проф. Нели Огнянова / Nelly Ognyanova/, проф. Тодор Кръстев /Todor Krestev/, Ирина Недева / Irina Nedeva/, Мария Спирова /Maria Spirova/, Кирил Петков / Kiril Petkov/, Мартин Заимов /Martin Zaimov,/ Мирослава Петрова /Miroslava Petrova/, Мартин Младенов /Martin Mladenov/, Виолета Новева /Violeta Noveva/, Наталия Благоева /Natalia Blagoeva/ и със специалното послание от един от най-силните ни вдъхновители Теодор Ушев /Theodore Ushev/.

Нека бъде Golden Brown, Тео!

Ваши,
Софийски дискусионен форум


73203816_2177138342586334_773186004105297920_oЖивот в Истина или? 30 години след десети ноември.

Успяхме ли да се “променим”, знаем ли какво означава да живеем в Истина, къде са вдъхновителите в обществото ни и как и днес, тридесет години по-късно все още скандално си задаваме азбучни въпроси.

Четем Вацлав Хавел в градината пред “Кристал”.

Атмосфера. Истинска. С истински хора, с истинна кауза и дълги изречения:-) Същите тези “дълги изречения”, отправили Чешката република далеч от посттоталитарната немощ.

Смятаме, че на нас ни предстои!

Благодарим на Веная Чанска/Venaya Chanska/, Петър Цанков /Peter Tzankov/, Виктор Лилов /Victor Lilov/, Марин Младенов /Martin Mladenov/. Петър Александров Стойнов /Peter Aleksandrov Stoinov/, Любомир Попйорданов /Lubomir Popiordanov/, Наталия Благоева /Natalia Blagoeva/, Иван Велков /Ivan Velkov/, Слав Недев / Slav Nedev/ , Петър Миланов /Petar Milanov/, Виолета Нонева /Violeta Noveva/, Любов Любомирова /Lubov Lubomirova/, Тихомира Методиева Тихич /Tihomira Metodieva Tihich/, Камен Алипиев /Kamen Alipiev/, Ева Тепавичарова /Eva Tepavicharova/ Антони Де ла Реа, Младен Бобев /Mladen Bobev/ …и всички/ дано не пропускаме някой../за приятелството.


11707506_1459463807687128_7443148864184621981_nБуквите, писмеността, те отварят прозореца към светлината и познанието, те водят напред към образованост и прогрес, те са възраждане и свобода. Дори и в най-тъмното книгата дава светлина, тя грее и показва пътя на мъдрите общества.

Образоваността, културата, са сила, пред която никоя пропаганда не би могла да издържи. Свободни и богати са образованите общества, силни и проспериращи са четящите и културни общности и народи.

Екипът на Софийски дискусионен форум, честити на всички свои приятели и съмишленици днешния празник, денят на светите братя Кирил и Методий, на славянската писменост и култура, които в годините са превърнали страната и народа ни в неразделна част от Европа, която е била и ще продължава да бъде люлка на световната цивилизация, образование, наука и култура.


Честит празник мислещи хора!

In varietate concordia

“Европа няма да бъде създадена от раз, или според един единствен замисъл. Ще бъде изградена с конкретни постижения, които първо ще създадат фактическа солидарност.”

Робер Шуман, 9 май 1950
Два пъти министър-председател на Франция в следвоенна Европа, един от основателите на Съвета на Европа, НАТО и Европейския съюз.


Весела Коледа и щастлива Нова година на всички приятели и съмишленици, стремящи се да живеят в Истина!

Желаем здраве, успехи и любов.

Ваши,
Софийски дискусионен форум


Скъпи приятели,

Петък 12 октомври, 18,30ч., ПРОТЕСТ на Вацлав Хавел.
Пиесата бе поставена за първи път в страната ни, като част от инициативата “Театър на маса” на издателство Блек Фламинго Пъблишинг/ Black Flamingo Publishing – поредица от събития , подкрепени от Министерство на културата, домакин Чешки център София / Czech Centre Sofia, и съорганизатор Софийски дискусионен форум/ Sofia Discussion Forum.

Автор на превода е Мартин Младенов, ролите в пиесата си поделиха Богдан Глишев и Манол Глишев, а автор на графичното оформление е Калина Сертева.

Незабравима вечер, великолепна актьорска игра, отлична организация и почтени посветени съмишленици!

Правим ви съпричастни през фотографиите от Сергей Антонов и ви чакаме на следващото ни събитие – може да ги разгледате тук.

Благодарим Ви и до нови срещи!


Драги приятели и съмишленици,

Няма да се уморим да говорим за Живот в Истина. Твърдим, че именно от това, повече от всичко има нужда сегашния ни мрачен обществен контекст.

Този път ще Ви поканим на едно вдъхновяващо събитие в каквото надяваме се ще се превърне пиесата ПРОТЕСТ на Вацлав Хавел, която ще бъде поставена за първи път като част от инициативата “Театър на маса” на издателство Блек Фламинго Пъблишинг/ Black Flamingo Publishing – поредица от събития , подкрепени от Министерство на културата, домакин Чешки център София / Czech Centre Sofia, и съорганизатор Софийски дискусионен форум/ Sofia Discussion Forum.
Автор на превода е Мартин Младенов/ Martin Mladenov, ролите в пиесата ще си поделят Богдан Глишев и Манол Глишев/ Манол Глишев, а автор на графичното оформление е Калина Сертева/ Kalina Serteva.

Пиесата на Вацлав Хавел „Протест” (1978) е последната от неговата поредица едноактивни пиеси, наречени на чешки „Ванковки”, според името на главния герой Фердинанд Ванек, който е нещо като алтер его на автора. В пиесата „Протест”, която е с две действащи лица, се разиграва конфликтът в мисленето между писателя – дисидент Ванек, избрал да живее живот в истина , член на „втората култура”, както я нарича Хавел и казионния официален писател и псевдодисидент Станек, направил компромис със властта.

Представянето на пиеста ще се проведе в Чешки център София / Czech Centre Sofia на ул. Г.С. Раковски 100 , в гр. София на 12 октомври 2018 г. от 18:30 часа.

Очакваме ви!

Интервю на Ирина Недева с Петър Стойнов и Мартин Младенов в предаването “Хоризонт до обед” – тук.


Драги приятели и съмишленици,

С голяма радост и истинско удовлетворение споделяме с вас тази новина.

Буквално дни преди поредното представяне на ‘Властта на безвластните’ , творбата на Вацлав Хавел в гр. Бургас, за нас е истинска привилегия и голяма чест да получим тази висока оценка и то от партньори като Vaclav Havel Library.

Разбира се в този момент ние си даваме ясна сметка, че всичко това едва ли щеше да бъде възможно без вашата безрезервна подкрепа.

Благодарим ви!


Скъпи приятели и съмишленици,

Имаме удоволствието да Ви поканим на поредното представяне на преиздаденото в края на миналата година есе „Властта на безвластните“ на Вацлав Хавел. Събитието е организирано с любезното съдействие на Лина Славова и екипа на културен и социален хъб Читалище Хамалогика – Бургас, съвместно с Чешки център – София, издателство Black Flamingo, посолството на Чешката република и Софийски дискусионен форум. Автор на превода е Мартин Младенов, редактор, Георги Илиев, а автор на графичното оформление, Калина Сертева.

Настоящото издание бе реализирано по идея на Петър Стойнов от Софийски дискусионен форум, с подкрепата на Юлия Берберян, Карел Новак и Иван Велков. В началото на книгата е представен специално написан за българските читатели предговор от Михаел Жантовски – директор на Библиотеката „Вацлав Хавел“.

Написаната през 1978 година, творбата звучи актуално и днес, четиридесет години по-късно. Сякаш споделеното тогава от Хавел, е написано като рецепта за решаване на настоящите неспиращи изпитания за световната цивилизация. Вдъхновение за екипа ни бе веруюто на Хавел, за „живот в истина“, път за разрешаване на настоящите предизвикателства и за нашето общество.
Представянето на книгата ще се проведе в Читалище Хамалогика на ул. “Шейново” №24 в гр. Бургас на 22 юни 2018 г. от 18:30 часа. Откъси от книгата ще бъдат прочетени от Никола Парашкевов, актьор от Драматичен театър Адрина Будевска. Гост на събитието ще бъде г-н Франтишек Гал – консул на Чешката република в България. Събитието ще модерира Мирослава Петрова, а в дискусията ще участват, Мартин Младенов-преводач, Виктор Лилов-издател, Васил Гюров и Петър Стойнов.

Благодарим на Красимир Проданов за подкрепата и организацията на място.

Очакваме ви!

Линк към събитието във фейсбук – тук.


Драги приятели и съмишленици,

Имаме удоволствието да Ви поканим на трето представяне на преиздаденото в края на миналата година есе „Властта на безвластните“ на Вацлав Хавел. Събитието е организирано с любезното съдействие на Стефан Глушков и екипа на лайв мюзик клуб Melon – Велико Търново, съвместно от Чешки център – София, издателство Black Flamingo и Софийски дискусионен форум.

Автор на превода е Мартин Младенов, редактор, Георги Илиев, а автор на графичното оформление, Калина Сертева.

Настоящото издание бе реализирано по идея на Петър Стойнов от Софийски дискусионен форум, с подкрепата на Юлия Берберян, Карел Новак и Иван Велков. В началото на книгата е представен специално написан за българските читатели предговор от Михаел Жантовски – директор на Библиотеката „Вацлав Хавел“.

Написаната през 1978 година, творбата звучи актуално и днес, четиридесет години по-късно. Вдъхновение за екипа ни бе веруюто на Хавел, за „живот в истина“, път за разрешаване на настоящите неспиращи предизвикателства и изпитания за обществото ни.

Представянето на книгата ще се проведе в лайв мюзик клуб Мелон на ул. Независимост 21, в гр. Велико Търново на 27 април 2018 г. от 18:30 часа. Откъси от книгата ще бъдат прочетени от Мирослава Петрова. След дискусията, модерирана от Михаела Кузмова – Чешки център, ще имаме удоволствието да чуем и видим няколко акустични изпълнения в един съвсем нов формат на добре познатите ни музиканти от култувата група “Ревю”, Кристина Серафимова – вокал и пиано и Васил Гюров бас китара.

Благодарим на Дончо Бораджиев и Петър Миланов за подкрепата и организацията на място.

Очакваме ви!

Линк към събитието във фейсбук – тук.


Драги приятели и съмишленици,

Имаме удоволствието да Ви поканим на второ представяне на преиздаденото в края на миналата година есе „Властта на безвластните“ на Вацлав Хавел, организирано съвместно от Чешки център София, издателство Black Flamingo Publishing и Sofia Discussion Forum.

Автор на превода е Мартин Младенов, редактор е Георги Илиев, а графичното оформление е дело на Калина Сертева. Настоящото издание бе реализирано по идея на Петър Стойнов от Софийски дискусионен форум, с подкрепата на Юлия Берберян, Карел Новак и Иван Велков. В началото на книгата е представен специално написан за българските читатели предговор от Михаел Жантовски – директор на Библиотеката „Вацлав Хавел“.

Написаната през 1978 година творба звучи удивително актуално и днес, четиридесет години по-късно. Сякаш споделеното тогава от Вацлав Хавел, е написано като рецепта за разрешаване на настоящите неспиращи предизвикателства и изпитания за европейската цивилизация. Нестихващия стремеж към визията, представена от Хавел, за „живот в истина“ би могъл да помогне на общността ни в търсенето на нов и по-ясен хоризонт.

Представянето ще се проведе в сградата на Чешки център София (на ул. „Г. С. Раковски“ 100) на 6 февруари 2018 г. от 18:00 часа. Откъси от книгата ще бъдат прочетени от Манол Глишев.

Очакваме ви!

Линк към събитието във фейсбук – тук.


Весела Коледа и щастлива Нова година на всички приятели и съмишленици! Очакваме с нетърпение заедно да допринесем за промяната в страната ни, за истината и доброто и през идващата 2018 г.


На 27 ноември 2017 г. (понеделник) от 18:00 часа в Националната художествена академия ще се проведе шестата сесия на Софийски дискусионен форум, съвместно с издателство Black Flamingo – “Живот в истина”.

Повод за събитието е „Властта на безвластните“, историческото есе на Хавел, преиздадено по съвместна инициатива на “Софийски дискусионен форум” и издателство “Black Flamingo”, със специално написан за българските читатели предговор от Михаел Жантовски – директор на Библиотеката “Вацлав Хавел”.

Автор на превода – Мартин Младенов, редактор – Георги Илиев, графично оформление – Калина Сертева.

Събитието ще се развие в две основни части: Първа част – представяне на книгата от издателя, преводача и художника на корицата и Втора част – отворена дискусия с нашите специални гости г-н Томаш Шила, г-жа Мария Спирова, проф. Евелина Келбечева и аудиторията в залата. В края на събитието Ви предлагаме на чаша вино или пиво да продължим да дискутираме и обсъдим как разчитаме в съвременен контекст написаното от Вацлав Хавел.

Очакваме ви!


Книгата на нашия сътрудник, монсеньор Томаш Халик „Искам да бъдеш“ (I Want You To Be), която третира темата за любовта от гледна точка на теологията, получи в събота на годишното събрание на Асоциацията на американските библиотеки в Чикаго златен медал и бе избрана за „Книга на годината в областта на философията.
Софийският дискусионен форум честити на Томаш Халик и му пожелава нови успехи.


English

facebook-icon-long4

News


sp1
        Dear friends, it is an honor for us to announce that today, September 15th, 2022, at 6:00 PM, Sofia Discussion Forum and friends have established the civic initiative #HEARTTRAVELS. The goal we’ve set is actually a dream of ours, and today we’ve united and sealed it with our signatures, all of us who believe in it and desire its realization.

    We thank Iskra Angelova, Miroslava Petrova, Madlen Cholakova, Stefan Tafov, Biliana Kotsakova, Konstantin Pavlov, Emilia Shusharova, Radi Minchev, Petar Milanov, Martin Zaimov, Velina Kelbecheva, Simeon Vladov, Vaso Gurov, Georges Anguélov, Maria Achkova, Gergana Stoyanova, Martin Mladenov, Anjela Toneva, Julia Velitchkova, Boryana Kalistrina, Ivan Velkov, Stefan Stoyanov, Tihomira Metodieva Tihich, Nikolay Gunderоv, Svoboda Velkova, Yane Frenski, Marta Georgieva, Peter Aleksandrov Stoinov for their contributions.

    The initiative committee will work persistently, diligently, and with great love to turn the dream into reality.


11707506_1459463807687128_7443148864184621981_nLetters and literature open the window to the light and the knowledge, they lead us ahead towards erudition and progress, they are revival and freedom. Even in the deepest darkness the book gives us light, it shines and shows the wise societies the way.


60345890_2051570335143136_3718895405740589056_nHappy holiday, reasoning people! In varietate concordia. “Europe will not be made all at once, or according to a single plan. It will be built through concrete achievements which first create a de facto solidarity.” Robert Schuman, 9 May 1950, twice prime minister of France in post-war Europe, one of the founders of the Council of Europe, NATO, and the European Union.


 Merry Christmas and a Happy New Year to all our friends and all of you who share our ideas and strive toward living in Truth!

We wish you health, success, and love.

Yours,
Sofia Discussion Forum


Dear friends,

Friday, 12 October 2018, 18.30 hrs, “PROTEST” by Václav Havel
The play was staged for the first time in our country, as part of the “Theatre on a Table” initiative of Black Flamingo Publishing – a series of events supported by the Ministry of Culture, hosted by the Czech Centre Sofia, and co-organized by Sofia Discussion Forum.

Martin Mladenov has done the translation, the roles in the play were shared between Bogdan Glishev and Manol Glishev, and Kalina Serteva is the author of the graphic design.

An unforgettable evening, a wonderful performance on behalf of the actors, an excellent organization, and honourable devoted sympathizers!

We are making you part of it through Sergej Antonov’s photos (here), and we invite you to our next event.

Thank you! See you again!


Dear friends and adherents,

We will never get tired with talking about Living in Truth. We assert that this exactly, more than anything else, is needed by our current gloomy social context.

This time we are inviting you to an inspiring event, which we hope Václav Havel’s play “PROTEST” will turn into. The play will be staged for the first time, as part of the “Theatre on a Table” initiative of Black Flamingo Publishing – a series of events supported by the Ministry of Culture, hosted by the Czech Centre Sofia, and co-organized by Sofia Discussion Forum.
Martin Mladenov has done the translation, the roles in the play will be shared between Bogdan Glishev and Manol Glishev, and Kalina Serteva is the originator of the graphic design.

Václav Havel’s play “Protest” (1978) is the last one of his series of one-act plays called “Vankovki” in Czech, after the name of the main character Ferdinand Vanek, who is something like an alter ego of the author. There are two personages in the “Protest” play, who display the conflict in their way of thinking. One of them is the writer – the dissident Vanek, who has chosen to live in truth, a member of the “second culture”, as Havel calls it, and the other one is an official writer serving the government – the pseudo-dissident Stanek, who has compromised with the regime.

The play will be presented at the Czech Centre Sofia, at 100, “G. S. Rakovski” Str., Sofia city, on 12 October 2018, starting at 18:30 hrs.

We look forward to seeing you!

Irina Nedeva’s interview with Petar Stoynov and Martin Mladenov in the “Horizont do obed” radio program – here.


Dear friends and adherents,

We are sharing with you this piece of news with great joy and real satisfaction.

Literally days before the next presentation of Václav Havel’s essay ‘The Power of the Powerless’ in the town of Burgas, Bulgaria, we are truly privileged and greatly honoured to be granted this appreciation from partners, such as the Vaclav Havel Library.

Of course, in a moment like this we are fully aware of the fact that all this would have been barely possible without your unreserved support.

Thank you!


Dear friends and adherents,

We are pleased to invite you to the next presentation of Václav Havel’s essay “The Power of the Powerless”, which was republished in the end of last year (2017). The event was organized with the kind assistance of Lina Slavova and the team of “Chitalishte Hamalogica” – Burgas cultural and social hub, jointly with the Czech Center – Sofia, “Black Flamingo” publishing house, the Embassy of the Czech Republic, and “Sofia Discussion Forum”. Martin Mladenov is the author of the translation, Georgi Iliev is the editor, and Kalina Serteva is the originator of the graphic design.

The current edition has been fulfilled after the idea of Petar Stoynov from “Sofia Discussion Forum”, with the support of Yuliya Berberyan, Karel Novak, and Ivan Velkov. The beginning of the book contains a preface that has been specially written for the Bulgarian readers by Michael Žantovský – the director of “Václav Havel” Library.

The essay was written in 1978 but it still sounds topical even today, 40 years later. As if the thoughts shared by Havel at that time had been written as a recipe for handling the current incessant trials faced by the global civilization. Havel’s “living in truth” credo has inspired our team – it is a way of solving the current challenges faced by our society, too.

The book will be presented at “Chitalishte Hamalogica” cultural and social hub at 24, “Sheinovo” Str. in the town of Burgas, on 22 June 2018, at 18:30 hrs. Excerpts from the book will be read by Nikola Parashkevov, an actor from “Adriana Budevska” drama theatre. Mr. František Gal – a consul of the Czech Republic to Bulgaria – will be a guest at the event. The event will be moderated by Miroslava Petrova, and Martin Mladenov (interpreter), Victor Lilov (publisher), Vasil Gyurov, and Petar Stoynov will participate in the discussion.

We thank Krasimir Prodanov for the support and the on-site organization.

We look forward to seeing you!

Link to the “Facebook” event – here.


Dear friends and adherents,

We are pleased to invite you to the third presentation of Václav Havel’s essay “The Power of the Powerless”, which was republished in the end of last year (2017). The event was organized with the kind assistance of Stefan Glushkov and the team of “Melon” live music club – Veliko Tarnovo, jointly with the Czech Center – Sofia, “Black Flamingo” publishing house, and “Sofia Discussion Forum”.

Martin Mladenov is the author of the translation, Georgi Iliev is the editor, and Kalina Serteva is the originator of the graphic design.

The current edition has been fulfilled after the idea of Petar Stoynov from “Sofia Discussion Forum”, with the support of Yuliya Berberyan, Karel Novak, and Ivan Velkov. The beginning of the book contains a preface that has been specially written for the Bulgarian readers by Michael Žantovský – the director of “Václav Havel” Library.

The essay was written in 1978 but it still sounds topical even today, 40 years later. Havel’s “living in truth” credo has inspired our team – it is a way of handling the current incessant challenges and trials faced by our society.

The book will be presented at “Melon” live music club at 21, “Nezavisimost” Str., Veliko Tarnovo town, on 27 April 2018, starting at 18:30 hrs. Excerpts from the book will be read by Miroslava Petrova. Following the discussion (moderated by Mihaela Kuzmova from the Czech Center), we will have the pleasure to listen to and watch several acoustic performances by our well-known musicians from the cult band “Review” in a brand new format – Kristina Serafimova (vocals, piano), and Vasil Gyurov (bass).

We thank Doncho Boradzhiev and Petar Milanov for the support and the on-site organization.

We look forward to seeing you!

Link to the “Facebook” event – here.


Dear friends and adherents,

We have the pleasure of inviting you to the second presentation of Václav Havel’s essay “The Power of the Powerless”, which was republished in the end of last year (2017). The presentation is jointly organized by the Czech Center, “Black Flamingo” publishing house, and Sofia Discussion Forum. The translation was made by Martin Mladenov, the essay was edited by Georgi Iliev, and the author of the graphic design is Kalina Serteva. The fulfillment of the current edition was inspired by Petar Stoynov from Sofia Discussion Forum, and supported by Yulia Berberyan, Karel Novák, and Ivan Velkov.

The book starts with a preface specially written for the Bulgarian readers by Michael Žantovský – a director of the “Václav Havel” Library. The essay (written in 1978) sounds amazingly topical even today, 40 years later. As if the thoughts, shared by Václav Havel at that time, had been written down as a recipe for overcoming the current incessant trials faced by the European civilization. The unabated pursuit of the perspective, presented by Havel, of “living in truth” may help our community in the search of a new and clearer horizon.

The presentation will take place on the premises of the Czech Center (at 100, “G. S. Rakovski” Blvd.) on 6th February 2018, starting at 18:00 hrs. Excerpts from the book will be read by Manol Glishev. A link to the event in “Facebook” can be found here.

We are looking forward to seeing you!


Merry Christmas and a Happy New Year to all our friends and adherents! We look forward to contributing together with you to the change in our country, to the truth and the good in the upcoming 2018, too!


“Living in Truth” is a joint event of Sofia Discussion Forum and Black Flamingo publishing house, which will take place on 27 November 2017 in Sofia, Bulgaria. This is the sixth sequential Sofia Discussion Forum event, which will be hosted by the National Academy of Arts for the second time.

It is a presentation of Václav Havel’s book “The Power of the Powerless“ in a new translation. The re-publishing of Václav Havel’s essay comes out with a preface specially written for the Bulgarian readers by Michael Žantovský – a director of Václav Havel’s library.

Translator – Martin Mladenov, editor – Georgi Iliev, graphic design – Kalina Serteva.

The event will take place in two main sections, as follows: Part One – presentation of the book by the publisher, the translator, and the designer of the book cover; and Part Two – an open discussion with our special guests Mr. Tomáš Schilla, Mrs. Mariya Spirova, Prof. Evelina Kelbecheva and the audience in the hall. In the end of the event we suggest we continue debating and discussing – over a glass of wine, or a mug of beer – the various interpretations of V. Havel’s writings in a contemporary context and a global aspect.

We are expecting you!


The book of our contributor, monseigneur Tomáš Halík, “I Want You to Be”, which treats the topic of love from the perspective of theology, was awarded a gold medal on Saturday, at the annual gathering of the Association of the American Libraries in Chicago, and was chosen as a “Book of the Year in the Field of Philosophy”.
Sofia Discussion Forum greets Tomáš Halík and wishes him new achievements.