Гражданска инициатива “СЪРЦЕТО ПЪТУВА”

Елате, приятели!

На 15.09.2022 г., от 12:00 ч., на пл. “Вацлав Хавел”. Учредяване на гражданската ни инициатива:

“<< СЪРЦЕТО ПЪТУВА >> ПОСТАВЯНЕ НА СКУЛПТУРА, ХУДОЖЕСТВЕН СИНТЕЗ В ПАМЕТ НА ХАВЕЛ НА ПЛОЩАД „ВАЦЛАВ ХАВЕЛ“ НА ТВОРЕЦА ПРОФ. КУРТ ГЕБАУЕР“

.#СЪРЦЕТОПЪТУВА

Без “агресия” при проектирането в градска среда – проектът за обновлението на пл. Вацлав Хавел е готов!
Sofia Discussion Forum вдъхновява идеята за именуването и оформлението на малкия столичен площад на името на големия приятел на България, Хавел и с инициативен комитет привлича негови приятели и сподвижници от Чехия и България, които да подкрепят осъществяването ѝ.
Гражданската организация нарича неформално идеята си #СЪРЦЕТОПЪТУВА, за да даде знак за една нова демократична субкултура, готова да премине националните граници, далеч от политическото статукво и все по близо до сърцата на хората – тридесет години след политическите промени в Европа.
“Искаме хората от квартала да си познаят площада и след ремонта и да му се радват”, казват от форума – против проектантската “агресия” в градска среда.
“Запазване, обогатяване и подобряване на силуетното въздействие на архитектурната рамка на площада и контактната зона, отчитане и подобряване на пространственото въздействие на високата растителност, главен елемент, разположен в центъра на площада…запазване на старите гранитни бордюри. Деликатно вписване, а не генерална промяна на облика, която би била агресивна намеса и стрес за жителите на квартала..”, така описва форумът в свой доклад основните цели на пространственото оформление на площада, на които държи.

Организацията намира и смисъл проектирането и обновлението да създадат условия за културни изяви, тържества, изложби, събрания на открито, концерти.

Идеята за обновлението на площад „Вацлав Хавел“ съдържа предвиден творчески синтез, изразен в характерна интерактивна обемно пространствена форма. “Сърце” в подножието на разкошното дърво.
Пространството около него е предвидено да е отворено и деликатно като намеса, а за своеобразни постаменти на бъдещите пейки около Сърцето да се използват стъпалообразните нива, които така или иначе остават, за да съхранят дървото, а и се ползват именно по този начин и сега.
Проектът на община Средец за площада е с автор арх. Юлия Величкова. За осъществяване на идеята за скулптурната фигура/синтез/ “Сърце” е поканен чешкия артист Курт Гебауер, самият автор на характерния проект в Прага, “Сърце” в памет на Хавел.
Курт Гебауер е един от най-известните чешки скулптори, не само в страната си, но и в света, известен със своята универсалност и способност да работи с околната среда. Въпреки че проф. Гебауер работи свободно със стиловете, официално е категоризиран като автор, характерен с работа в обществени пространства.
Негови скулптури са сред езера, паркове или архитектурни ансамбли. Като естетика стилът му се определя най – често като Нова фигура, Хиперреализъм и Чешка гротеска.
“Ще искаме паветата от събираните в складове от предишни ремонти, а всичко ще финансираме от средствата, които получава район Средец и от дарения”, казват от район Средец.
Общината и кметът Трайчо Трайков показват безпрецедентен пример за работа с гражданска организация и кауза и високи критерии в разбирането как деликатно и професионално да се работи в градска историческа среда.
Човекът, отричал през целия си живот омразата, отмъщението и злото, човекът вярващ, че именно любовта и доброто са пътеводител не само в човешкото всекидневно битие, но и в политиката, човекът, чието кредо е „Истината и любовта надделяват над лъжата и омразата“, тридесет години след падането на стената и обединението на хората от Изтока и Запада, остава в обичания ни град, за да бъде символ и пример за поколенията.